spread van rode bietjes


CvdB8723_19790

Cathelijne en ik waren op 16 mei bij een ‘pop up’-restaurant van Maria Kookt. Maria is in Griekenland geboren en getogen en haar gerechten zijn meestal Grieks. Dit keer bereidde zij echter een driegangenmenu, geïnspireerd door topkok Yotam Ottolenghi. Hij is een Israëlisch-Britse kok en auteur van vele kookboeken, beroemd om zijn vegetarische kookkunsten. Maria schotelde ons heerlijke gerechten voor, en een ervan was de spread van rode bietjes. Heeeerlijk! Die wilden we ook zelf kunnen maken! Dus hierbij onze versie van de spread van rode bietjes, ideaal om op een knapperig, vers stokbroodje te smeren of een hippe speltcracker.

6 rode bietjes, geschild
2 teentjes knoflook, fijngesneden of fijngehakt
1 kleine rode chilipeper
250 gram Griekse yoghurt of hangop
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 eetlepel za’atar
grijs zeezout, naar wens en smaak
2 stengels lenteui
50 gram gehakte hazelnoot
70 gram Franse geitenkaas, in stukjes verbrokkeld
versgebakken brood

Schil de bietjes, snijd ze in vieren en kook ze in een pannetje met water gaar (zet de bietjes tot de helft in water) of gebruik een stoompan. Giet de bietjes af.

Snijd de bietjes in kleinere stukken en gebruik een staafmixer of keukenmachine om het fijn te pureren.

Voeg de knoflook, chilipeper en Griekse yoghurt toe en pureer het tot er een zachte massa ontstaat. Voeg er olijfolie en za’atar aan toe. Breng het op smaak met zout. Verdeel het over kommetjes.

Hak de hazelnoten in kleine stukjes, brokkel de geitenkaas ook in kleine stukken. Snijd de lenteui in ringetjes.

Strooi de geitenkaas en gehakte hazelnoten over de bietenspread heen. Garneer de bietenspread met de lenteui.

Auteur: Linda Graanoogst
Fotograaf: Cathelijne van den Bercken

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *